2 Mayıs 2012 Çarşamba

Tozu Alınmış 26 Yıl - Bianet

Tozu Alınmış 26 Yıl 


Hayatı, Aristo'nun Zaman'ı gibi bir çizgi olarak değil de, tek tek eşyaların hatırlattığı yoğun anların her biri olarak düşünmeyi öğrenirsek, sevgilimizin sofrasında sekiz yıl beklemek bize alay edilecek bir tuhaflık, bir saplantı gibi değil, Fusunların sofrasında geçirilmiş 1593 mutlu gece gibi gözükür."
Orhan Pamuk'un aynı isimdeki romanını okuyanların dört yıldır bekledikleri "Masumiyet Müzesi" yarın açılıyor.
Pamuk, "Masumiyet Müzesi" romanında, 1974 ile 2000'lerin başı arasında geçen Kemal ile Füsun'un aşkını anlatıyor.
Müzede, İstanbul hayatının da anlatıldığı romandaki kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler sergileniyor: Kemal'in Füsun'u beklerken içtiği telvesi dibinde kahve fincanı, Füsun'un sıkıntıyla ağzına soktuğu teneke kaşık ve bir sürü şey.
Kitaptan müze fikrinin dünyada benzeri yok. Kitabı ve müzeyi başından beri birlikte düşündüğünü söyleyen Pamuk, "Müzeyi gezenler romanı takip etme çabasında olmadan, atmosferi hissetsinler" diyor.
Pamuk'un da belirttiği gibi müzeyi gezmek için ille de romanı okumak gerekmiyor. Yaş aralığınıza göre, objeler mutlaka sizi kendi hikayelerinize götürüyor.
Ninenizin evindeki likor setinin aynısı, ya da zıplayan kırmızı top hem şaşırtıyor, hem gülümsetiyor.
Romanı okuduysanız 592 sayfanın arasında objeleri bulmaya çalışacaksınız; ama bölümlerin başlıkları size yardım edecek.
"Siz her şeye layıksınız" cümlesiyle tanıtılan ilk Türk meyveli gazozu "Meltem" ile tanışırken, Pe Re Ja kolonyası hala meşhurken neden Dicle tütünü kolonyasının pek bilinmediğini düşünüyorsunuz.
Kemal'in yollarda dolaşırken Füsun'u hayal ettiği zamanların anlatıldığı bölümde eski İstanbul'un her köşesine gidiyorsunuz; çünkü Kemal her yerde Füsun'u düşünüyor.
Romanlarını elle yazan Pamuk'un, ne kadar mürekkep harcadığını merak ediyorsanız, üçüncü kattaki boş dolmakalem kartuşlarını sayabilirsiniz.
Eskici dükkanlarının olduğu sokakta bulunan Çukurcuma'daki üç katlı müzeye, Pamuk'un Masumiyet Müzesi adlı romanının son sayfalarındaki bileti gişede damgalatarak bedava girebilirsiniz. (NV)
* Pazartesi günleri kapalı olan müzenin ziyaret saatleri şöyle: Salı - Pazar: 10.00-18.00, Cuma: 10:00 - 21:00.
* Adres:Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, No: 2, Beyoğlu-İstanbul



1 yorum:

  1. orhan pamuğa karşı bi antipatim var hakkında duyduğum bazı siyasal söylemlerden dolayı.. ama şu ana kadar hiçbir kitabını da okumadım.. sanırım biraz önyargılıyım ona karşı.. ama en sonunda kendi kararımı kendim vermek için kitaplarından okuyacağım.. fnç

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...