18 Nisan 2012 Çarşamba

Gerçekliği Yeniden İnşaası

Gerçekliği Yeniden İnşa Eden Sanatçılar - Bianet


Şiirsel ve yıkıcı bir dilin oluşturmayı amaçlayan bağımsız, hamisiz, sponsorsuz bir çalışmanın eseri Gerçeklik Terörü. Sergide Komet'ten Murat Germen'e, Emre Zeytinoğlu'dan Dina Goldstein'a 65 sanatçının çalışmaları görülebilecek.



Sanat ile piyasanın, medya ve sansürün, politika ve pornografinin iç içe geçip oluşturdukları sahte gerçekliklere karşı bir varoluş mümkün mü?
Sonundaki soru işaretine bakmamak lazım aslında ama, yine de cevabı olanlara, sözleri her ne olursa olsun, karşılığını "Gerçeklik Terörü" başlıklı sergide bulabileceklerini söyleyebiliriz.
Gerçeğe dair her şeyin gündelik hayattan silindiği, hayatın giderek flulaştığı, sahte gerçeklerin birbirine eklemlenmiş kurgu bir dünya yarattığı günümüzde bir karşı duruşun yansıması Gerçeklik Terörü.
Düzenleyenlerin ifadesiyle, "sanat ve hayata karşı sorgulayıcı, şiirsel ve yıkıcı bir dil ve estetik oluşturmayı amaçlayan" bir sergi.
Yıkım devam ediyor

Yurtiçi ve yurtdışından 65 sanatçının katılımıyla düzenlenen sergi Periferi Kolektif'in imzasını taşıyor. Rafet Arslan ve Alper T. İnce'nin koordine ettiği uluslararası katılımlı sergiler mayıs ayının başında Depo, Mars ve Asfalt Kadıköy'de açılacak.
Periferi Kolektifi geçen yıl organize ettikleri Yıkım/Destruction 2011 sergisinden hatırlayanlar olacaktır. Aynı ekip bu kez çok farklı disiplinlerden sanatçı ve yapıtları yine "bağımsız, hamisiz, sponsorsuz, kolektif bir duruş" ile yan yana getiriyor.
Peki, bu kolektif duruşun sözü ne? Onu ayrıntılarıyla sergide görebileceğiz ancak; şu an içinse baştaki sorunun, "sahte gerçekliklere karşı bir varoluş mümkün mü" sorusunun cevabına dair ipuçları görülebilir belki.
Sonuçta, Gerçeklik Terörü güncel sanat pratiklerinin üslubuyla izleyicilerini sorgulamaya, içinde yaşadığımız ve gerçek kabul ettiğimiz dünyayı yadırgatmaya ve en önemlisi, yeni gerçekliklerin, yeni olasılıkların, başka dünyaların kapılarını aralamayı amaçlayan bir çalışma.
Gerçeklik Terörü sergilerine katılacak sanatçılardan bazılarının isimleri şöyle: Cecile Wesolowski, Alfred Dong, Dilara Akay, Dilara Hançer, Dina Goldstein, Murat Germen, Emre Zeytinoğlu, Orhan Cem Çetin, Erol Eskici, Komet, Neus Peres, Nur Koçak, Pınar Öğrenci, Yudi Suhari...
Gerçeklik Terörü sergileri Depo'da ve Mars'ta 4-26 Mayıs arası, Asfalt Kadıköy'de 9-31 Mayıs arası izlenebilir.

1 yorum:

  1. gidip görmeye değer görünüyor.. istanbulu bu yüzden seviyorum, her an her şey var.. birazda yakın olsaymış:( fnç

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...