16 Nisan 2012 Pazartesi

FACEBOOK’TAKİ ÖLÜLER…


FACEBOOK’TAKİ ÖLÜLER…

Belki de az önce Facebookta bir ölüyü dürttünüz… Ya da resmine, ilgi alanlarına bakıp arkadaşlık isteği gönderdiğiniz kişinin hala teklifinizi yanıtlamamasının nedeni aslında kendisinin hakkın rahmetine kavuşmuş olması… Bunlar olmayacak şeyler değil. Çünkü dünyanın en yaygın sosyal medya ağı olan Facebook'ta 5 milyondan fazla hesabın vefat etmiş kişilere ait olduğu tahmin ediliyormuş. O zaman Facebook’un yeni bir hizmete başlaması gerek bence. Online, offline terimleri gibi bir de “dead” or “alive” seçeneği sunmalı insanlara… Bu tek başına yeter mi? Yetmez. Bir de dijital “Ruhuna Fatiha” butonu olmalı. Kişi dilediğinde mevtaya Facebook üzerinden bir Fatiha’yı esirgememeli…
Apple ve Pixar şirketlerinin efsanevi kurucusu rahmetli Steve Jobs şöyle demiş;
"Kimse ölmek istemez. Hatta cennete gitmek isteyen insanlar bile oraya gitmek için ölmek istemez. Ama ölüm hepimizin ulaşacağı son menzil… Kimse ondan kaçamaz. Olması gereken de bu, çünkü ölüm kesinlikle bu hayatın en iyi icadı. Çünkü ölüm hayatı değiştiren en büyük araç…"
Mesela ben rahmetli Steve Jobs’un 59.503 takipçisinden biriyim. Demek oluyor ki insanlar mühim birini öldükten sonra da takip edebiliyorlar.
Facebook’ta sağ tarafta arkadaşlarınızla ilgili güncellemeleri görebiliyoruz. Şöyle iletiler görüyoruz bazen “Arkadaşın ilişki durumunu güncelledi. Artık Ayşe’nin ilişkisi var…” Böyle iletiler görünce seviniyoruz. “Mutluluklar.” Falan diliyoruz arkadaşlarımıza. Facebook’un aynı hizmetinin “ Ölü” ve “Diri” için de uyguladığını bir düşünsenize… “Arkadaşının hayatla olan bağları güncellendi” Artık arkadaşın “ Ölü...”
Böyle bir şey söyleyecekse de alıştıra alıştıra söylemeli Facebook…Ama yapmaz...

Peki kullanıcının vefat etmesi durumunda sosyal medya platformları ne yapıyor?

Facebook, vefat eden yakınlarının hesabını kaldırmak isteyen birinci dereceden akrabaların isteklerini bir başvuru formuyla işleme alıyor. Bu işlem sonunda vefat eden kişinin profili ve ilişkili tüm içerikler Facebook'tan tamamen kaldırılıyor. Veya vefat edenlerin profilleri bir anı sayfasına dönüştürülebiliyor. Başvuru formuna
adresinden ulaşılabilir.

Vefat etmiş bir Twitter üyesinin hesabının kaldırılması için Twitter'a e-mail veya posta yoluyla başvuru yapılabiliyor.

***
GOOGLE
Google, vefat etmiş kullanıcıların hesaplarına erişmek isteyen akrabalara yetki veriyor. Hem vefat eden kişinin hem de başvuruyu yapan kişinin bilgilerinin posta veya faks yoluyla şu adrese göndermek gerekiyor;

2 yorum:

  1. Hep bunu düşünmüşümdür acaba ben ölsem facebook hesabım ne olacak msn arkadaşlarım beni merak edermi filan diye :))) güzel bir konuya değinmişsiniz..Geçenlerde intihar eden biri vardı bir arkadaşımın arkadaşı öyle gülücükler saçan bir facebook resmini görünce içim sızladı.. kişi gelip hesabını donduramayacağına ve kapatamayacağına göre değilmi.. güzel bir konuya değinmişsiniz.R.T.

    YanıtlaSil
  2. bunu hiç düşünmemiştim. ama ben öldüğümde bütün ekli arkadaşlarımın bir şekilde haberi olur. bir kaç tane yakından tanımadığım kişi var sizin gibi, eh onlarda artık kendileriyle iletişime geçmek istemediğimi düşünür herhalde. acaba bu hesapların belli bir süresi yok mu? fnç

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...