11 Mayıs 2012 Cuma

Gazeteci Sait Faik'ten

 Gazeteci Sait Faik'ten - Bianet


58. YILDA
Gazeteci Sait Faik'ten

Sait Faik

Sait Faik de aynı zamanda bir gazeteciydi. Türkçede yazılmış en güzel röportaj yazılarına imza atan ustalardandır. Ölümünün 58. yıldönümü dolayısıyla eğlenceli, pek trajik ve günümüz gazetelerinden rast gelemeyeceğiniz kadar lezzetli bir röportajını yayınlıyoruz.



Eskiden -yani şu plazalar, servisler, araç istemeler falan çıkmadan evvel- İstanbul'da gazeteciliğin ya da kültür hayatının başka ve yoğun bir güzergâhı vardı. Hayatın da içinden geçen, arada durup dostlarınızla bir acı kahve içebileceğiniz güzel bir güzergâhtı bu.
Beyazıt Meydanı'ndan Küllük Kahvesi'nden başlayıp Babıali ile Başkent Sirkeci arasında İkbal Kahvesi'ne uğrayan, ardından Köprü, Karaköy, Tünel ve Cadde-i Kebir'den Taksim Meydanı'nda Eftalikus'un Kahvesi'ne uzanan bir güzergâh.
Yani -başka bir açıdan okursak- Üniversite'den başlayıp (öğrenciler ve akademisyenler), yayınevleri ve gazetelerden geçen (yazarlar, şairler, gazeteciler, fikir adamları), atölyelere uğrayan (ressamlar, çizerler), sinemalar, tiyatrolar, pastaneler ve meyhanelerde biten (eğlence, sohbet ve gece hayatı) diye altını çizebileceğimiz hayattan beslenen ve hayatla karışan bir güzergâhtı bu.
Dolayısıyla yazarlık, gazetecilik, şiir, edebiyat, resim, müzik, tiyatro ve hayat hep birbirine geçmişti. Yazarların çoğu aynı zamanda gazeteciydi. Gazetecilerin çoğu aynı zamanda edebiyatçıydı. Gazeteler de edebiyata açıktı.
Sait Faik de aynı zamanda bir gazeteciydi. Türkçede yazılmış en güzel röportaj yazılarının altında onun imzası vardır. Ölümünden sonra farklı gazete ve dergilere yazdığı bu yazılar toplanarak Tüneldeki Çocuk adıyla kitaplaştırıldı. Tarih: Mart, 1955.
Aşağıda Sait Faik'in yukarıda bahsi geçen güzergâhta vuku bulan, hayattan beslenen, pek eğlenceli, pek trajik ve günümüz gazetelerinden rast gelemeyeceğiniz kadar lezzetli bir röportajını bulacaksınız. 21 Aralık 1947 tarihinde Yedigün'de yayınlanmış. 

1 yorum:

  1. evet hem biraz trajik, hem gülümseten hemde düşündüren güzel bir yazıymış:) fnç

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...