22 Haziran 2012 Cuma

EN SON NE ZAMAN VİCDANINIZ SIZLADI?


“Sağduyunun, vicdanın sesi suskunluğa mahkûm edildi. Şimdi o vicdan çıkış yolu arıyor.“
Hrant Dink
Vicdan Azabı ve Pişmanlık




Vicdan Filmleri için Başvuru Zamanı

Hrant Dink Vakfı'nca düzenlenen Vicdan Filmleri bir kez daha eli kamera tutan ve vicdanla derdi olan herkesi vicdanı görünür kılmaya çağırıyor. Projeye katılacak filmler için tür kısıtlaması yok.


Hrant Dink Vakfı'nın düzenlediği Vicdan Filmleri önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yeni kısa filmlerle vicdanı görünür kılmaya çalışıyor.
Projeye katılmak isteyenler 15 Eylül 2012'ye kadar çektikleri filmleri www.vicdanfilmleri.org adresine yükleyebilecek.
İsteyen istediği türde çekebilir filmini, bir tür kısıtlaması yok. Ancak elbette süre sınırlaması var. Katılacak filmlerin en fazla beş dakika uzunluğunda olması gerekiyor.
Projeye katılmak için amatörlük, profesyonellik gibi kriterler bulunmuyor. Bir başka ifadeyle Vicdan Filmleri Projesi'ne katılan filmlerde eğitimde milliyetçilikten militarizme, heteroseksizmden çocuk gelinlere; kısacası "vicdan"a dair birçok farklı konu işleniyor.
Proje her yıl olduğu gibi bu yıl da eli kamera tutan herkese açık. Projeye önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da uluslararası düzeyde katılım olması bekleniyor.
Bu yılki jüride Alin Taşçıyan, Arzu Başaran, Eric Bogosian, Hülya Uçansu, Marco Bechis, Rakel Dink, Reha Erdem ve Robin Kirk yer alıyor.
Sinema bursu

Bu yıl 15 Eylül-1 Aralık arasında yapılacak olan jüri değerlendirmesi sonucu belirlenecek 20 film her sene olduğu gibi yine bir DVD'de toplanacak ve uluslararası festivallere önerilecek.
Bu yıl ayrıca jürinin değerlendirmesiyle belirlenecek bir kişiye sinema teşvik bursu verilecek. Projenin organizatörleri bu bursun "hayatını sinemayla şekillendirmek isteyen bir yönetmene küçük bir katkı olarak" nitelendirilebileceğini belirtiyor.
Festivallerde ve sanal dünyada

İlki 2010'da gerçekleştirilen Vicdan Filmleri Projesi "Gelin, vicdanımızla bakalım" sözünden hareketle şekillendirilmiş bir proje.
2010'daki jürinin seçtiği 19 film bir DVD'de toplanarak 2011 yılı boyunca birçok festivalde gösterildi. Ayrıca 12 Eylül etkinlikleri kapsamında Ankara'da ve IMC TV'de izleyiciyle buluştu.
2011'deki projede ise Türkiye'den ve yurtdışından toplam 62 film proje için hazırlanan www.vicdanfilmleri.org sitesine katılımcılar tarafından yüklendi. Dünyanın pek çok ülkesinden siteyi ziyaret eden binlerce insan bu filmleri izledi; yorumladı.
2011 projesi çerçevesinde uluslararası jüri tarafından seçilen 17 film bir DVD'de toplanarak şimdiye kadar İstanbul, İzmir ve Gaziantep Film Festivalleri'nde ve Paris'te bir özel gösterimle izleyiciyle buluştu. Önümüzdeki günlerde Yerevan Altın Kayısı Film Festivali'nde gösterilecek ve önümüzdeki zamanlarda birçok başka platformda yer almaya devam edecek. (YY)






GELİN, VİCDANIMIZLA BAKALIM

Bu çağrı hepimize. Eli herhangi bir kamera tutabilen herkese.

Gelin, kameralarımızı elimize alıp dünyaya bakalım. Dünyaya vicdanımızla bakalım.

Gelin, vicdanımıza görünenleri birbirimizle paylaşalım.

Mesela... Yol kenarında yalnız bir kadın olmak, sokaklarımızda bir engelli olmak.

Mesela... Kendi ülkesinde ‘sürgün’ olmak, ana babanın dayağa kalkan elini izleyen küçük bir çocuk olmak, okullarımızda başörtülü olmak, HIV pozitif olmak, dayağa mahkûm olduğu evinde hapis bir kadın olmak, cinsiyet ve cinselliği kapalı kutulara hapseden bir dünyada transseksüel ya da eşcinsel olmak, 'duyulur' endişesiyle anadilinde konuşmaktan korkmak.

Mesela... Savaşmaya, eline silah almaya, öldürmeye mecbur kılınmak, koca şehirlerde zenginliğin orta yerinde açlık sınırında yaşamak. Hatta mesela... Bir sokak köpeği olmak... Dünyanın herhangi bir yerinde ‘öteki’ olmak.

Belki de mesela başkaları için önemsiz, sıradan bir ayrıntı olan ama tam da bizim vicdan gözümüze takılan o benzersiz şeyi bulmak.

Elbette vicdan sadece gözlerden ibaret değil. İyi ki de değil. Vicdanın bir de elleri var. Vicdan, kötülüğü sadece görmekle yetinmez, ona karşı harekete geçer. Vicdan, zulmü sadece kaydetmekle yetinmez, ona son vermek için mücadele eder. Vicdan, sadece mağduriyeti kayda geçmekle kalmaz, bizzat mağdur için, mağdurla dayanışma içinde bir şeyler yapmanın da derdinde olur.

Ve son olarak, vicdan tamamen özgürdür. En doğrusunu yine kendi bilir. Dolayısıyla yukarıda verdiğimiz tüm örneklemeler, sadece projeye katılmanız için ilham ve teşvik amaçlıdır; yollayacağınız işlerin çerçevesini tanımlama ve sizi sınırlama amacını asla gütmez.

Öyleyse gelin, dünyaya şöyle bir vicdanımızla bakalım. Ve en fazla 5 dakika uzunluğunda bir kısa film çekelim.

İhtiyacımız olan tek şey, bir çift göz, bir kamera ve gönül gözü vicdanımız.

Gelin, vicdanımızla bakalım. Ortak bir vicdan için vicdanlarımızı görünür kılalım.

“Gerçekliği kabul edip etmemek esasen herkesin kendi vicdan sorunudur, bu vicdan da temelini bizatihi insanlık denilen ortaklığımızdan, ‘insan’ kimliğimizden alır.”
Hrant Dink

Bianet : Vicdan Filmleri için Başvuru Zamanı -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...