5 Temmuz 2012 Perşembe

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ


Marcus Miller'ın İstanbul Caz Festivali  için siparişi üzerine bestelediği eseri "The Istanbul Project"in dünya prömiyeri 5 Temmuz Perşembe günü yapılacak.
İstanbul Caz Festivali


İstanbul Caz Festivali,  İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 19 yıldır düzenleniyor. Bu yıl festivalin sloganı;  "Cazın yıldız haritası İstanbul'da!"

19. İstanbul Caz Festivali 3 Temmuz Salı akşamı The Marmara Esma Sultan'da  gerçekleştirilecek açılış töreniyle başladı.

Bu yıl "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" gitar tekniği ve ustalığıyla Türkiye'nin en saygın müzisyenlerinden, Türkiye'de cazın gelişimine en çok emek harcamış isimlerden Neşet Ruacan'a açılış töreni sırasında takdim edildi.

İstanbul Caz Festivali konserleri bu yıl 20 farklı mekânda gerçekleştirilecek.  Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Modern, Salon, The Marmara Esma Sultan, Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kıyı Amfisi, Haliç Kongre Merkezi ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, bu mekânlardan bazıları.

Festivalin sponsorluğunu Garanti Bankası üstleniyor.

İstanbul Caz Festivali ve EMI Türkiye işbirliğiyle hazırlanacak festival CD'si, festivale gelecek yıldızların seçme çalışmalarını içerecek. Sanatçıların da görüşleri alınarak seçilecek eserlerden oluşacak 19. Uluslararası İstanbul Caz Festivali CD'si, müzik marketlerde satışa çıktı.

Neşet Ruacan:


1948 İstanbul doğumlu Neşet Ruacan, müzik hayatına 10 yaşında, klasik gitar eğitimiyle başladı. 1960'lı yıllarda elektrik gitar çalmaya başlayan Ruacan, sonraki dönemde caz gitara olan ilgisini keşfederek caz teori dersleri almak üzere İngiltere'ye ve Amerika'ya gitti. Leeds College of Music, Berklee College of Music ve Brooklyn School of Music gibi önde gelen okullarda öğretim gören Ruacan, dünya çapında tanınmış sanatçılarla birlikte caz müzisyeni ve stüdyo gitaristi olarak yüzlerce stüdyo kaydına imza attı. Sanatçı 1985'te katıldığı ve 1996'dan bu yana şefliği yaptığı TRT İstanbul Radyosu Caz Orkestrası'ndan bu yıl emekli oldu. Neşet Ruacan, gerek verdiği konserler gerekse şefliğini yürüttüğü TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'yla Türkiye'deki caz müzik hayatına çok önemli katkılarda bulundu.

Festival programı

Yaşayan en önemli caz piyanistlerinden, Amerikalı besteci ve müzisyen Keith Jarrett, yıldız ekibiyle İstanbul Caz Festivali'nde konuk olacak. Muhteşem doğaçlamaları ile caz standartları ve benzersiz yorumuyla tanınan Keith Jarrett 18 Temmuz Çarşamba akşamı 20.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde sahneye çıkacak.
Daha önce  1996 yılında gerçekleştirilen 3. İstanbul Caz Festivali'nde izlenen Jarrett'in 'Standards Trio' adı verilen ekibinde Gary Peacock (bas) ve Jack DeJohnette (davul) var.
Dünyaca ünlü müzisyen Marcus Miller, İKSV'nin kuruluşunun 40. yılında özel bir projeye imza atacak. Marcus Miller'ın İstanbul Caz Festivali'nin siparişi üzerine bestelediği son eseri, "The Istanbul Project"in dünya prömiyeri, Türkiye'den değerli müzisyenlerin de katılımıyla, 5 Temmuz Perşembe günü Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde saat 21.00'de gerçekleştirilecek.
Festival süresinde izlenebilecek diğer yabancı topluluklar ve sanatçılar arasında Jamaican Legends, Ernest Ranglin, Monty Alexander, Sly & Robbıe, Bitty Mclean, Young Fellaz Brass Band, Antony And The Johnsons & Filarmonia, Caro Emerald, New Folks: The Dears, Erykah Badu, Esperanza Spalding Radio Music Society / Lyambiko, Sharon Jones & The Dap-Kings,  Morrissey, Dhafer Youssef's Dance Of The Invisible, Dervishes, Bugge'n Friends, Ninety Miles, M. Öström,  Lars Danielsson, Gretchen Parlato, Ambrose Akinmusire, Till Brönner, Matthias Pichler, Eric Vloeimans, Simon Nabatov, Wolter Wierbos, Tobias Klein, Lars Danielsson, Dmitry Baevsky, Macıej Fortuna bulunuyor.
Festivalde izlenecek Türkiyeli cazcılar ve grupları da şöyle: Okay Temiz, Burhan Öcal, Hüsnü Şenlendirici, İmer Demirer, Oğuz Büyükberber, Bilal Karaman, Aytaç Doğan, Tamer Temel Quintet, Baki Duyarlar Quartet, Ayşe Gencer Band, Yahya Dai Quartet
İstanbul'un sevilen caz kulüplerinden Nardis Jazz Club bu yıl festival heyecanına, festivale paralel olarak düzenleyeceği konserlerle dahil olacak. Nardis'te festival süresince tarihleri arasında Türkiye caz sahnesinin önemli isimleri konser verecek.


1 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...