14 Temmuz 2012 Cumartesi

GUSTAV KLİMT… ÖPÜCÜK… DANAE…BİR KADININ ÜÇ ÇAĞI


Gustav Klimt’in en ünlü resmi belki de Öpücük’tür. Yıllar önce bu resmin yatak odasına yakışacağını düşünürdüm. Sonra birçok yatak odasında hatta otel odalarında reprodüksiyonlarına rastlayınca bunun pek de iyi bir fikir olmadığını anladım.
Öpücük Gustav Klimt


Sevdiğim resimlerinden biri de Danae… Derler ki bu resimde eşini model olarak kullanmış. Bu güzel kadın da genç yaşta "aşktan" ölmüş. 
Danae Gustav Klimt

İşin aslını bilemeyeceğim ama bütün resimleri arasında en dramatik olanı kadının üç çağını işlediği resim. Bu resme bakarken İbrahim Tatlıses’in altmış beş yaş şarkısı geldi aklıma…
Bir kadının üç çağı Gustav Klimt

 Gustav Klimt

Gustav Klimt

Gustav Klimt 14 Temmuz 1862 tarihinde Avusturya’da dünyaya geldi. Viyana yakınlarındaki Baumgarten banliyösünde, Ernst ve Anna Klimt'in ikinci çocuğuydu. Altın ve gümüş gravürcüsü olan babası, ailesini kıt kanaat geçindirebiliyordu. Klimt'in çocukluğu fakirlik içinde geçti.  1876-1882 yılları arasında Viyana Uygulamalı Sanat Okulu’nda okuyan Klimt mezun olduktan sonra kardeşi Ernst Klimt ve arkadaşı Franz Matsch ile birlikte duvar resimleri yaparak hayatını kazanmaya başladı.

Kısa sürede ünü yayılan üçlü, pek çok kilise, müze, tiyatro ve devlet binasının iç süslemelerini yaptı. 1888'de Avusturya imparatoru I. Franz Josef tarafından liyakat madalyasıyla ödüllendirilen Klimt, 1892'de hem babasını, hem de kardeşi Ernst'i kaybetti. Aynı sıralarda tanıştığı genç moda tasarımcısı Emilie Flöge, Klimt'e hayatının sonuna kadar eşlik edecekti. 1894'te Klimt Viyana Üniversitesi'nin büyük salonunun tavanını süslemekle görevlendirildi. Klimt'in 1900-1903 arasında tavan için sunduğu Medizin (Tıp), Philosophie (Felsefe) ve Jurisprudenz (Hukuk) adındaki üç resim, üniversite yetkililerince fazla ''radikal'', ''karamsar'' ve ''pornografik'' bulundu ve resimler tavana asılmadı. Büyük hayal kırıklığına uğrayan Klimt, bir daha devlet için iş yapmama kararı aldı. Bu arada Philosophie, 1900 Uluslararası Paris Fuarı'nda altın madalyaya lâyık görüldü. (Bu üç resim, birkaç kez el değiştirdikten sonra 1943'te Viyana'nın kuzeyindeki Immendorf Kalesi'ne getirilmiş, 1945'te Avusturya'dan çekilen Naziler'in çıkardığı yangında yokolmuşlardır.) 1897 yılında Klimt, bir grup sanatçı ile birlikte, zamanın akademik sanat anlayışına karşı çıkan Viyana Sezession grubunu kurdu ve grubun ilk başkanı seçildi. Sezessioncular, kendi sergi sarayları ve Ver Sacrum (Kutsal Bahar) adındaki dergileri aracılığıyla, art nouveau anlayışını Viyana'da yaymaya çalıştılar. Klimt'in 1902'de Sezession sergi sarayının duvarı için yaptığı Beethoven Frizi, zengin sembolizmi ve zarif süslemeleriyle Klimt'in tarzını en iyi yansıtan eserlerdendir. Klimt, 1905'te bazı Sezession üyeleriyle anlaşamayarak gruptan çekildi. 1900'dan itibaren Klimt, yazlarının çoğunu Salzburg yakınlarındaki Attersee gölünün kıyısında manzara resimleri yaparak geçirdi. En meşhur eserlerinden biri olan Öpücük resmini de 1907-1908 arasında burada yaptı. Klimt, 1908-1913 yılları arasında Prag, Dresden, Münih, Venedik, Roma ve Budapeşte'de pek çok sergi ve bienale katıldı, 1911'de Ölüm ve Yaşam adlı eseriyle Roma Dünya Fuarı'nda birincilik ödülü aldı. 1909-1911 arasında, mimar dostu Josef Hoffmann'ın Brüksel'de yaptırmakta olduğu Stoclet Palais adlı villanın duvar süslemelerini yaptı. Klimt, 6 Şubat 1918'de beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Viyana'daki Hietzing mezarlığına gömüldü. Klimt'e ait beş resim, 2006 yılında açık artırmaya çıkarılmış ve çok yüksek fiyatlarla alıcı bulmuşlardır. Bunlardan Adele Bloch-Bauer I adlı portre, Haziran 2006'da 135 milyon dolara satılarak, dünyanın en pahalı resimlerinden biri olmuştur.

1 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...