26 Nisan 2012 Perşembe

RADYO GÜNLERİ "RADIO DAYS"


Ben televizyon sevenlerden değilim. Genelde herkese de televizyon izlememeyi tavsiye ederim. Dramafon Radyo Oyunu ve Ses Kültürü Derneği kuruluş çalışmaları sırasında ilk sloganımız şöyleydi;





Fakat bu akşam sizlere televizyon izlemenizi tavsiye ediyorum. Bu akşam 22.00’de CNBC-E’de  Woody Allen 'ın Radyo Günleri “Radio Days”  adlı başyapıtı var.



Radyo Günleri 1987 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Senaryosunu Woody Allen 'ın yazıp yönettiği filmde Seth Green , Danny Aiello , Mia Farrow , Jeff Daniels olmak üzere çok geniş bir oyuncu kadrosu rol alıyor. Görüntü yönetmenliğini Carlo Di Palma 'nın yaptığı filmin müzikleri Dick Hyman 'a ait. .Film Woody Allen 'ın Radyo'nun altın günlerine yazdığı bir methiye olarak kabul edilebilir. Bu filmde olduğu gibi çok geniş bir oyuncu kadrosunun rol aldığı ve çok sayıda olaylar dizisini bir arada içeren film türüne Ensemble Film adı veriliyor. "Radyo Günleri" Woody Allen 'ın en kişisel filmlerinden biridir.Bu bakımdan Federico Fellini 'nin Amarcord filmi ile benzerlikler taşır.



KONUSU:
Henüz televizyonun günlük hayata girmediği II. Dünya Savaşı yıllarında New York 'un Brooklyn bölgesinde kalabalık ailesi ile yaşayan Musevi bir çocuk olan Joe (Seth Green) 'nun hikâyesidir bu.(Joe,Woody Allen'ın çocuk halidir ve filmde anlatıcı dış ses Woody Allen'ın kendisidir).Altın çağını yaşayan radyo tam anlamı ile dönemin kralıdır ve toplum yaşamının her alanına hakimdir.Radyo büyük bir endüstridir.Radyo programları insanların yaşam tarzlarını da şekillendirir.Joe'nun en sevdiği radyo programı ise "Maskeli İntikamcı" (Masked Avenger) dır (Wallace Shawn). Ailenin diğer fertlerinin de birer favori programı vardır.Ünlülerin dedikoduları, efsane sporcular,şarkıcılar,bilgi yarışmaları,müzikaller,radyo tiyatroları hatta reklamlar gibi yüzlerce radyo programı onların gerçeklerden kaçmalarına yardımcı olurlar.Aile bireylerinin radyo ile iç içe geçmiş yaşantılarını izlerken araya serpiştirilmiş dönemin radyo programları da belgesele yakın bir tatla nostaljik bir resm-i geçit yaparlar.Bunlar arasında Orson Welles'in halkı sokaklara döken radyo piyesi Dünyalar Savaşı (The War of the Worlds) da vardır,1930'lu ve 1940'lı yılların nerdeyse tüm klasik şarkıları da vardır.Bütün bunlar bir güldürü formatında verilir.Örneğin evdeki hırsızın o sırada radyoda yayınlanan 'Melodiyi tahmin edin' adlı yarışma programına evin telefonundan katılarak ev sahibine haberi olmadan ödül kazandırması gibi.Film bir anlamda Woody Allen 'ın kendi Amarcord 'udur,sevgili şehri New York 'a bir saygı duruşudur.

4 yorum:

  1. mutlaka izliycem :) F.E

    YanıtlaSil
  2. izledim güzeldi :) F.E

    YanıtlaSil
  3. şu beyzbolcunun yaşamıyla ilgili olan bölüm oldukça trajikomikti:) fnç

    YanıtlaSil
  4. Radyonun yeri gönlümüzde başkadır...
    O film de güzeldir, evet.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...