10 Haziran 2012 Pazar

Ray Bradbury Öldü...



Ray Bradbury ve eşi

Ray Bradbury 6 Haziran 2012 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti. “The Martian Chronicles” (Mars) ve 1966 yılında François Truffaut tarafından filme de çekilmiş Fahrenheit 451 ile tanınan yazarın öyküleri, senaryoları ve şiirleri de var.

Illionis doğumlu Bradbury’nin, bilimkurgu tutkusu çocuk yaşlarda başlar. Zamanla Edgar Rice Burroughs’u keşfeder ve bu yazardan etkilenir. 1938 yılında ilk kısa öyküsü “Hollerbochen Dilemma’s” yayımlanır. 1950’de de yayımlanan Martian Chronicles ile tanınmaya başlar. 1953 yılında ise en bilinen eseri Fahrenheit 451’i yayımlar.

Fahrenheit 451 teknolojik ilerlemenin sonucunda yaşanan yabancılaşmanın ve insansızlaşmanın yaşandığı bir toplumda geçer. Bu toplumda tek umut kitap okuyup ezberlemektir.  Hikâyenin konu edildiği toplumdaki kişilerin günlük ilişkilerini teknoloji biçimlendirir. İnsanlar televizyonla büyülenmiştir. İletişim teknolojileriyle köleleştirilmiş insanların kitap okuması yasaktır. Fahrenheit 451 kitap sayfalarının yanma ısısıdır ve itfaiye ekiplerinin görevi tüm ülkedeki kitapları yakıp yok etmektir.
II. Dünya Savaşının üzerinden on yıl bile geçmemişken yayımlanan kitap faşist-totaliter toplumlarda ortaya çıkan entelektüel karşıtlığının bir izdüşümü olarak okunabilir.
R. Bradbury okuma kültürü ve demokrasi arasında önemli bir ilişki olduğunu şu sözleriyle açıklamış:
"Eğer okumayı biliyorsanız yaşam hakkında tam bir bilgiye sahipsinizdir ve bu nedenle oyunuzu demokrasi içersinde nasıl kullanacağınızı bilirsiniz".
Fahrenheit 451

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...