7 Nisan 2012 Cumartesi

AŞK UĞRUNA DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK…


AŞK UĞRUNA DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK…

Bugün kimin doğum günü?

Artık sosyal medya sayesinde bunu bilmek çok kolay… Facebook’ta şöyle sayfaya bir göz attığınızda görüyorsunuz o gün kimlerin doğum günü olduğunu. Hemen bir “İyi ki doğdun!” yapıştırdınız mı duvarına o gün doğan dostların, sosyal bir sorumluluğu yerine getirmiş oluyorsunuz. Eskiden öyle miydi? Birkaç arkadaş, anne, baba, kardeş… O kadar…
Peki, bugün kimin doğum günü?
Bütün bu şahanelikleri borçlu olduğumuz internetin doğum günü bugün!


7 Nisan…

1943′te A.B.D.de doğan Vinton Cerf, California’da, Stanford Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliğinde okuyan bir öğrenciydi. Bir gün âşık oldu… İşte onun aşkı sayesinde her şey ve bütün dünya değişti. “Yok artık! Öyle aşk mı olur?” diyeceksiniz. Olur. Cerf âşık olmasaydı eğer belki de bugün facebooksuz, twittersız, ot gibi yaşıyor olacaktık. Belki de dünya tarihinin insanlık adına en faydalı aşkı Cerf’ün aşkıdır…

Cerf, üniversitedeyken doğuştan kulakları duymayan Carinne’e âşık oldu. Kısa süre sonra evlendiler… Carinne, kimseyle iletişim kuramıyor, telefonla bile konuşamıyordu. California Üniversitesi Matematik Mühendisliği’nde bilgisayarlar arası bilgi transferiyle uğraşan Cerf’ün ise tek isteği karısını mutlu etmekti. 1966 yılında üniversiteyi bitiren Cerf, doğuştan işitme engelli olan karısının dış dünya ile iletişim sağlayabilmesi için bir çözüm bulmak istiyordu. Bilgisayarlar arasındaki veri transferi olayını belirli temellere oturtmak Cerf’ün hayaliydi.
Amerikan ordusu tarafından 1969′da Arpanet isimli internet benzeri geniş bir yerel ağ kurulmuştu. Bu sistem tamamen güvenlik amaçlı bir iletişim ağıydı. Cerf araştırmalarında bu sistemden ilham aldı ve eşinin diğer insanlarla iletişim kurabilmesini sağlayabilmek için sistemi yaymaya başladı.
Cerf’ün aşkı sayesinde internetin temelleri atılmış oldu…
1973–1978 yılları arasında TCP/IP protokolünün geliştirilme sürecinde yer aldı. Bu protokolün resmen kullanılması ile dünyanın her yerinden internete bağlanmak mümkün oldu. Dr. Cerf aldığı sayısız ödülle beraber 1992 yılında bu zamana kadar internet üzerine yaptığı çalışmaların karşılığı olarak, “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülüne layık görüldü.

1993 yılında iki. tr uzantılı web sitesiyle internet dünyasına giren Türkiye’de bugün bu sayı yüz binlere ulaştı. Türkiye için resmi doğum günü 12 Nisan. İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi.  Odtü Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın İnternet Tarihi adlı sitesinde yazığına göre, 1993 yılının 5 Nisanında - PTT'nin 64 Kb'lik hattı sağlandı. 12 Nisanda 64 K'lık kiralık hat ile Washington NSFNET üzerinden INTERNET bağlantısı gerçekleştirildi ve kullanıma açıldı. Bu yüzden 12 Nisan, Türkiye'de internetin doğum günü olarak kabul edildi.
12 Nisan 2012 perşembe günü Türkiye'nin interneti 19. yaş gününü kutlayacak.
Türkiye, 11–24 Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası'nı kutlayacak.
İnternetin Türkiye’deki macerasının başlayışında romantik bir olay var mı bilmiyorum ama Cerf’ün aşkı bana Orhan Veli’nin o şahane şiirini hatırlattı.
Cerf interneti, önce büyük aşkına, ardından da eskiden dünyayla iletişim kurma fırsatı bulamayan bütün duyma engellilere armağan etti… İnternetin bütün diğer engellilerin hayatlarını nasıl kolaylaştırdığını bir düşünelim… Bir de Cerf’ü bu büyük hayallere sevk eden çaresizliği… Bu şiiri bir de o duyguyla okuyalım…

Bir Duyma Da Gör

Bir duyma da gürültüsünü
Dallarda çıtırdayarak açılan fıstıkların,
Gör bak ne oluyorsun.
Bir duyma da gör şu yağan yağmuru;
Çalan çanı, konuşan insanı.
Bir duyma da kokusunu yosunların,
İstakozun, karidesin,
Denizden esen rüzgarın...




1 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...