13 Nisan 2012 Cuma

YANDIK! BUGÜN 13. CUMA…




Şimdi, “Mübarek Cuma günü bu yazı da nereden çıktı?” demeyin. Twitter'da toptweet oldu. Peki, bu yıl daha kaç tane 13.Cuma var dersiniz?
13 Ocak da cumaydı. Bugün 13 Nisan ve günlerden Cuma…
Bu yıl için bir de 13 Temmuz 2012 var… O da cumaya denk geliyor.



 
Biz tersine cumanın uğuruna inansak da 13. Cuma korkusu, dünyanın en yaygın batıl inançlarından biri. Bazı otellerde 13 numaralı oda olmuyor. Sigorta şirketleri, araştırmacılar cumanın, hele hele on üçüncü cumanın insanlar üzerindeki etkisi hakkında harıl harıl çalışıyor.   Peki 13. Cuma neden uğursuz kabul ediliyor?

On üç rakamının uğursuzluğuna inanmak bir fobi, yani bir çeşit korku hastalığı. Adı da "triskaidekaphobia". “On üç korkusu” diye çevrilebilir dilimize… Kökenleri de Hıristiyan toplumlarda Hz. İsa’nın yaşadıklarına dayandırılıyor. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunması bu rakamın uğursuz kabul edilmesinin ilk kaynağı. Ayrıca İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin "mavet" (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan "m" olması da on üç rakamına İbraniler’in uğursuzluk yüklemesinin nedeni.

Fakat dünyada 13 rakamını çok seven toplumlar da var. Meksika’da, bazı topluluklarda 13, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak kabul ediliyor.

Ama 13. Cuma ile ilgili en çarpıcı hikâye Tapınak Şövalyeleri’ninki. ( Bu arada ben de sonunda Tapınak Şövalyeleri ile ilgili bir şey yazmış olmanın mutluluğu içindeyim.) Kral Philip, Fransa’da 13 Ekim 1307 Cuma günü Tapınak Şövalyeleri’ni katlettirmiş. Belki de bugün 13. cumanın uğursuzluğuna inananlar Tapınak Şövalyesi atalarının yasını tutanlar, kim bilir?

Bir de sinema filmleri var 13. Cuma’nın. 13. Cuma, on iki slasher film, bir televizyon şovu, romanlar, çizgi romanlar ve bağlantılı eşyalardan oluşan korku temalı ABD medya ürünleri serisi. Seri esas olarak, çocukken kamp personelinin ihmali sonucu Camp Crystal Lake'de boğulan kurgu karakter Jason Voorhees'i merkez alıyor. Jason zamanla herkesin kabusu oluyor. Uzun yıllar sonra, lanetlendiği söylenen gölde seri katliamlar yaşanıyor. Filmler eleştirmenlerce pek beğenilmese de, yalnızca filmlerin başarısı değil, aynı zamanda geniş pazarlama alanı ve popüler kültürde seriye yapılan göndermeler nedeniyle 13. Cuma, ABD'de en başarılı medya serilerinden biri olarak kabul edilir.
Sizin anlayacağınız 13. Cuma başlı başına bir sektör. 

Hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Ulusal Bağımsızlık Savaşı,  9 Eylül 1922'de İzmir'in Kurtuluşu ve 13 Ekim 1922'de Yunan Hükümeti’nin Mudanya Mütarekesi’ni imzalamasıyla sona erer. Mütareke 3 Ekimde başlıyor ama Yunan Hükümeti on gün sonra 13 Ekim’de imzalıyor ateşkesi. 1922 yılındaki 13 Ekim de bir 13. Cuma’ydı. Belki de bir taraf için uğurlu olan bir tarih bir başka taraf için uğursuz olabiliyor. Aslında son 2000 yıl içinde on iki ayın her birinde birkaç kere olmak şartıyla yaklaşık iki yüz seksen, iki yüz doksan kere yaşanmış bu 13. Cuma’lar. 13. Cuma’larda, kim bilir ne önemli şahsiyetler doğmuştur ve ölmüştür…  Dünya üzerinde bugüne dek yaşamış milyarlarca insanın hayatında iyi şeyler de kötü şeyler de olmuştur 13. Cuma’larda…
Ne dersek diyelim, bu pırılı pırıl nisan günü, yani 13. Cuma, bana elinden geleni yapıp karşısındakini korkutmaya çalışsa da güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen bir çocuk kadar sevimli geliyor.
Siz ne dersiniz?


4 yorum:

  1. Bence de öyle size katılıyorum. Günların ayların yılların tarihlerin hepsi güzel uğursuz yapan insanlar ve düşünceleri...(R.T)

    YanıtlaSil
  2. bende uğursuzluğuna inanmayanlardanım. 13 güzel bir sayı. tamam belki 11 veya 33 daha güzel görünebilir, ama 13'ünde 10'dan ya da 14'ten pek bir farkı olabileceğine inanmıyorum.
    en nihayetinde eğer diretilirse Hz. Muhammed'in doğum yılı olan 571'in rakamlarının toplamının 13 edişi, Selahaddin Eyyubi'nin 13ncü seferinde kesin zafer kazanışı, Osmanlı'nın İstanbul'u fethi olan 1453'ün rakamlarının toplamının 13 edişi, NASA'nın Apollu 13 başarısızlığı ve daha birçok örnekte yok değil hani... :)
    güzel derleme ve yorum, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. ben hiç bir uğursuzluk göremiyorum.aksine günlerden cuma ve en mübarek gün.rabbim okadar güzellikler yaratmışki .cuma günüde bunlardan birisi. bence ömründe namaz kılmayan biri en azından cuma namazına gitme isteği doğar ,birini sevindirir ,çocukları sevindirir, yani ogün en azından iyilik yapma duygusu çıkar ortaya. ne kadar güzel bir gün.umarım yalnız cuma günü değl her gün aklımızda olsun bütün güzellikler. bende son cümlenize sonuna kadar katılıyorum.cumanız mübarek olsun diyorum.emeğinize sağlık.bu yazınız çok hoşuma gitti.hepsi birbirinden güzel ama bu benim için bambaşka güzel.F.E :)

    YanıtlaSil
  4. bende size katılıyorum yani 13 cumanın uğrsuzluğuna inanmayanlardanım çünkü cuma mübarek bir gün neden uğursuz olsun gayri müslimlerin uydurduğu bişey bence herkesin cuması mübarek olsun

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...